Om du upptäcker en äldre såld bostad med ett ovanligt lågt slutpris så har det troligtvis att göra med friköpande av tomt. Vi får in information om ändrad lagfart för tomter, hus och fritidshus från Lantmäteriet. Ibland har dessa förändringar skett då husägaren har friköpt tomten.

Vid försäljning av tomträtter är det i regel alltid kommunen som står som säljare. Du kan också se att det handlar om en försäljning av tomträtt om priset är mycket lägre än taxeringsvärdet. Är priset på ett hus för lågt för att verka sant så är det antagligen det. Här kan du se ett exempel på friköpande av tomträtt http://www.booli.se/bostad/sald/radhus/vrinnevigatan+75/7187044

Vid nyproduktion säljs ibland huset och tomten separat. Det betyder att trots att det står på Booli att det handlar om en tomt med en villa så är priset endast för tomten. Priset för huset har då betalats till hustillverkaren och inkluderas inte i lagfartsuppgifterna som skickas till oss. Oftast är det kommunen som står som säljare i dessa fall.

Hittade du svaret?