Så fungerar värdeindikationerna

Vi visar värdeindikationer för att du som köpare, säljare eller mäklare ska få en förståelse hur mycket olika bostäder är värda. Värdeindikationen som Booli har tagit fram för hus och lägenheter sätts utefter hur mycket information som finns om bostaden. 

Ju mer data vi har om bostaden och om liknande bostäder i området, desto säkrare blir indikationen; precisionen blir med andra ord högre. Har bostaden en värdeindikation med mycket hög precision så är indikationen mycket nära ett eventuellt försäljningspris. Har bostaden en värdeindikation med låg precision så saknas viss information. I de fallen visar vi istället ett värderingsspann för att signalera vilket prisintervall bostaden ligger i.

Eftersom Boolis värdeindikationer är statistiska är de tänkta som just en indikation på bostadens värde. De kan med andra ord inte ersätta en värdering som är gjord av en utbildad mäklare, utan snarare ses som ett komplement.

Precisionen baseras i huvudsak på tre faktorer:

  • Hur mycket information vi har om bostaden. Exempelvis storlek, antal rum, våningsplan, hiss m.m.
  • Referensförsäljningar. Ju fler liknande bostäder (liknande storlek, samma våningsplan etc.) som sålts nyligen i området desto högre precision.
  • Priset på referensförsäljningar. Ju jämnare prisnivå det är i området desto högre precision på värdeindikationen. Om priserna skiljer sig mycket i området blir precisionen lägre.

Värdeindikation saknas på sajten

Har vi inte tillräckligt med underlag för en bostad kan vi tyvärr inte visa en värdeindikation på sajten. I de flesta fall beror det på att det finns för få referensförsäljningar i området som liknar den värderade bostaden. Testa gärna att "Värdera den här bostaden" genom att klicka på knappen, i de fall vi kan göra en värdeindikation på den grunden kommer vi skicka värdet på den mejladress du anger. Tyvärr kommer vi inte kunna visa den förbättrade värdeindikationen på sajten eftersom de uppgifterna skyddas av GDPR. Här kan du läsa mer om detta.


 

Hittade du svaret?