Så fungerar Boolis värdeindikationer

Vad menas med en statistisk värdering?

Maja Henriksson avatar
Skrivet av Maja Henriksson
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Så fungerar värdeindikationerna

Vi visar värdeindikationer för att du som köpare, säljare eller mäklare ska få en indikation på hur mycket olika bostäder är värda. Det statistiska värdet sätts utefter hur mycket information som finns om bostaden och området omkring. Vi jämför bostaden med andra försäljningar som skett i närheten och som liknar bostaden. De likheter vi jämför är bland annat bo- och biarea, avgift, våningsplan, tomtstorlek, byggår osv. Det betyder att i områden där det inte säljs så mycket, eller om bostaden är allt för unik, blir det svårare att göra en statistisk bedömning av värdet. 

Eftersom Boolis värdeindikationer är statistiska är de tänkta som just en indikation på bostadens värde. De kan med andra ord inte ersätta en värdering som är gjord av en utbildad mäklare, utan ska snarare ses som ett komplement. 

 

Går det att få en mäklarvärdering också?

Viktigt att komma ihåg är att eftersom våra värdeindikationer är statistiska är de tänkta som just indikationer, snarare än exakt värde. Vill du vill få en mer omfattande värdering av din bostad rekommenderar vi att du kontaktar en mäklare som kan komma ut och göra en värdering på plats.

På den oberoende mäklarguiden HittaMäklare kan du gratis komma i kontakt med en lämplig mäklare för att få en värdering. Oavsett om du går i säljtankar eller bara är nyfiken. Testa själv här.

 

Om värdeindikation saknas

Har vi däremot för lite värderingsunderlag kan vi tyvärr inte visa en indikation alls, eftersom det kan förvirra mer än det hjälper. I de flesta fall beror det på att det finns för få referensförsäljningar i området som liknar den värderade bostaden. 

Testa gärna att värdera bostaden själv på Booli.



​ 

Fick du svar på din fråga?