Så fungerar värderingar

Vi visar värderingar för att du som köpare, säljare eller mäklare ska förstå hur mycket olika bostäder är värda. Värderingen som Booli har tagit fram för hus och lägenheter sätts utefter hur mycket information som finns om bostaden. Ju mer data vi har om bostaden och om liknande bostäder i området, desto säkrare blir värderingen; precisionen blir med andra ord högre. Har bostaden en värdering med mycket hög precision så är värderingen mycket nära ett eventuellt försäljningspris. Har bostaden en värdering med låg precision så saknas viss information. I de fallen visar vi istället ett värderingsspann för att signalera vilket prisintervall bostaden ligger i.
 

Precisionen baseras i huvudsak på tre faktorer:

  • Hur mycket information vi har om bostaden. Exempelvis storlek, antal rum, våningsplan, hiss m.m.
  • Referensförsäljningar. Ju fler liknande bostäder (liknande storlek, samma våningsplan etc.) som sålts nyligen i området desto högre precision.
  • Priset på referensförsäljningar. Ju jämnare prisnivå det är i området desto högre precision på värderingen. Om priserna skiljer sig mycket i området blir precisionen lägre.

Om värdering saknas


Har vi inte tillräckligt med information kan vi tyvärr inte visa en värdering. I de flesta fall beror det på att det finns för få referensförsäljningar. Testa gärna att "Värdera den här bostaden" genom att klicka på knappen, i de fall vi kan göra en värdering på den grunden kommer vi skicka värdet på den mejladress du anger. Tyvärr kommer vi inte kunna visa den förbättrade värderingen på sajten eftersom de uppgifterna skyddas av GDPR. Här kan du läsa mer om detta.
 

Hittade du svaret?